ΑΠΟΦΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Το τελευταίο διάστημα, με τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού και το κλείσιμο των σχολών, υπουργείο και σύγκλητοι αποφάσισαν την συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας ηλεκτρονικά.

Η τηλεεκπαίδευση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα μαθήματα με φυσική παρουσία. Για μας το πανεπιστήμιο είναι ένας τόπος συλλογικοποίησης, πολιτικοποίησης, ένας χώρος όπου οι φοιτητές αλληλοεπιδρούν, εκφράζονται, συνδικαλίζονται, διεκδικούν και μαθαίνουν ότι ο διπλανός τους δεν είναι ανταγωνιστής αλλά συνάδελφος. Είναι εγκληματικό οι σχολές μας να μετατραπούν σε εξεταστικά κέντρα κι όλη η διδακτική διαδικασία να μεταφερθεί στο ίντερνετ. Κατανοούμε την αναγκαιότητα του μέτρου με βάση την υγειονομική κρίση που υπάρχει, αλλά το μέτρο οφείλει να είναι προσωρινό κι όταν λήξει η πανδημία πρέπει να επιστρέψουμε κανονικά στις σχολές μας όπως πριν.

Από την στιγμή που αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα του μέτρου στο σήμερα, τα μαθήματα εξ αποστάσεως πρέπει να γίνουν με τρόπο που να επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους τους φοιτητές. Η live μετάδοση μαθημάτων μια συγκεκριμένη ώρα ως τρόπος δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε όλους του φοιτητές αφού μπορεί να μην έχουν πρόσβαση όλη την ώρα σε υπολογιστή (μπορεί για παράδειγμα την ίδια στιγμή κάποιο μέλος της οικογένειας να τον χρησιμοποιεί για δουλεία εκ περιτροπής, ή να μην έχουν πρόσβαση καθόλου σε υπολογιστή ή διαδίκτυο). Επίσης υπάρχει περίπτωση στην εκάστοτε πλατφόρμα που χρησιμοποιείται να μην χωράνε όλοι οι φοιτητές οι οποίοι θέλουν να παρακολουθήσουν, λόγων περιορισμών του δικτύου.

Για αυτό πρέπει οι ηλεκτρονικές διαλέξεις να καταγράφονται και να αναρτώνται μαζί με βοηθητικό υλικό (διαφάνειες κλπ.) στις σελίδες των μαθημάτων προκειμένου να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτές ανά πάσα στιγμή.

Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται οι διαλέξεις να είναι υποχρεωτικές. Σε μαθήματα με εργαστηριακές ασκήσεις στα οποία γίνονται ηλεκτρονικές παραδόσεις πρέπει να υπάρξει περίοδος αναπλήρωσης με το άνοιγμα των σχολών για όσους δεν κατάφεραν, για τεχνικούς ή και προσωπικούς λόγους να εξεταστούν ηλεκτρονικά.

Με κρατική χρηματοδότηση με κάθε κόστος να αναβαθμιστούν άμεσα εργαστήρια αίθουσες υποδομές ώστε όταν ξαναλειτουργήσουν κανονικά τα τμήματα να μπορούν να καλύψουν τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει. Να προσληφθεί μόνιμο διδακτικό προσωπικό, ακόμα για εργαστήρια που είναι κλειστά και είναι απαραίτητα.

Οι διαλέξεις πρέπει να γίνονται σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα της σχολής και όχι όποτε αποφασίσει ο εκάστοτε καθηγητής. Όχι παραπάνω ώρες από αυτές που ορίζονται εβδομαδιαία. Όχι διαλέξεις το σαββατοκύριακο!

Εκτός αυτών το ίδρυμα οφείλει να απαντήσει στο τι θα γίνει με τα μαθήματα που δεν θα υπάρχει δυνατότητα να γίνουν εξ αποστάσεως. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει εργαστηριακά μαθήματα που απαιτούν τη φυσική παρουσία των φοιτητών να γίνουν μέσω ηλεκτρονικών διαλέξεων. Ενώ κανένας φοιτητής δεν πρέπει να χάσει μαθήματα επειδή για τεχνικούς λόγους δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει κάποιο υποχρεωτικό εξ αποστάσεως εργαστήριο.

Όλα αυτά τα έκτακτα μέτρα πρέπει να είναι προσωρινά και να μην μονιμοποιηθούν όταν λήξει η περίοδος της καραντίνας.

Απαιτούμε :

  • Καμία μονιμοποίηση των έκτακτων μέτρων
  • Δέσμευση της διοίκησης ότι όσο το ίδρυμα βρίσκεται σε αναστολή δεν θα παρθούν βαρύνουσες αποφάσεις που αφορούν τους φοιτητές. Όσες αποφάσεις παρθούν να έχουν προσωρινή ισχύ και εφαρμογή
  • Άμεση παροχή στους φοιτητές που έχουν ανάγκη, όλων των απαραίτητων εργαλείων( ίντερνετ, laptop) για να μπορούν να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις.
  • Ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής-να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε όλους τους φοιτητές.
  • Άμεση και δωρεάν διανομή των συγγραμμάτων στους φοιτητές στις πόλεις κατοικίας και φοίτησης.
  • Προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην κατάσταση και κατά συνέπεια εξορθολογισμός της ύλης των μαθημάτων
  • Να μην χαθεί το εαρινό εξάμηνο! Να μην μειωθεί η διάρκεια της εξεταστικής και να εξεταστούν κανονικά όλα τα μαθήματα!
  • Καμία σκέψη για διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβριο.
  • Κανονικά εαρινή εξεταστική, όχι εξεταστική στις διακοπές του καλοκαιριού.
  • Άμεση ενημέρωση των φοιτητών για τα ζητήματα της εξεταστικής και του εξαμήνου από την σύγκλητο και τα τμήματα.