ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Ήδη από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ είδαμε ότι αυτό που περιέγραφε ως «τάξη και ασφάλεια» εφαρμόστηκε με τον πιο αυταρχικό και επιθετικό τρόπο απέναντι στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, συνοδευόμενη πάντα από ακραία καταστολή. Η κατάργηση του ασύλου, το lock out στην ΑΣΟΕΕ, οι εκκενώσεις σε καταλήψεις και κοινωνικούς χώρους/στέκια, το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις είναι κάποια παραδείγματα της πολιτικής της κυβέρνησης.

Σε συνέχεια των παραπάνω είδαμε πριν μερικές μέρες να πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης και πρυτάνεων στην οποία αποφασίστηκε :

• “Η ίδρυση ενός σώματος, προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ένα σώμα το οποίο θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, το οποίο θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας. “

• “Η αναβάθμιση συνολικά των μέτρων ασφαλείας που διαθέτουν τα πανεπιστήμια. Τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, τη χρήση τεχνικών μέσων όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων. “

• “Η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας. “

Με λίγα λόγια, ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός ειδικού σώματος ασφαλείας το οποίο θα δρα εντός των πανεπιστημίων, θα παρατηρεί και θα επεμβαίνει πέρνοντας βοήθεια και από άλλα σώματα ασφαλείας απέναντι σε αδικήματα εντός πανεπιστημίου. Ενώ παράλληλα θα χρησιμοποιούνται κάμερες για να παρακολουθούν τις σχολές μας και face-check για να βλέπουν το ποιός μπαίνει και ποιος βγαίνει απο το πανεπιστήμιο. Και όλα αυτά να παρουσιάζονται στους Πρυτάνεις και τις Συγκλήτους ως προαποφασισμένα, προτρέποντας τους να συμβάλουν στην διεύρινση αυτών των μέτρων.

Η κυβέρνηση με αφορμή την επίθεση τραμπούκων, που καμία σχέση δεν έχουν με το φοιτητικό κίνημα, στον Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ βγαίνει και μιλάει για “κόκκινο φασισμό”, εξισώνοντας το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του με τη ναζιστική συμμορία της Χ.Α, υπονομεύοντας τα συλλογικά όργανα των φοιτητών και συνδέοντας τα με εγκληματικές οργανώσεις  .Χρησιμοποιεί εργαλιακά τις πρακτικές μερικών περιθωριακών στοιχείων, προκειμένου να εξαγγείλει μέτρα στο όνομα της πάταξης της εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια.

Η συγκεκριμένη απόφαση βέβαια δεν γεννήθηκε στην κυβέρνηση μετά το περιστατικό με τον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ. Αποτελεί πάγια επιδίωξη τόσο της ΝΔ όσο και του ελληνικού κράτους συνολικότερα, στην κατεύθυνση διαμόρφωσης πανεπιστημίων πλήρως εναρμονισμένα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα όπως περιγράφεται και από τη συνθήκη της Μπολόνια. Στόχος, λοιπόν, είναι η διαμόρφωση ενός πανεπιστημίου αποστειρωμένου ξεκομμένου από οποιαδήποτε μορφή δημοκρατικής συζήτησης, διεκδίκησης και αγώνα. Ένας χώρος στείρας μάθησης που θέλει τους φοιτητές πλήρως πειθαρχημένους, ευέλικτους, πειθήνιους και σε τελική ανάλυση, εξατομικευμένους χωρίς καμία συλλογική αναπαράσταση. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν και τα μέτρα που αποφασίστηκαν : ποινικοποιούνται επί της ουσίας οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι πρακτικές τους ως αδικήματα, οι φοιτητές ελέγχονται και “φακελώνονται” όσο είναι παρόντες στο πανεπιστήμιο και απαγορεύεται η είσοδος σε όσους δεν έχουν “σχέση” με το πανεπιστήμιο, καταργώντας έτσι την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό και αποκόπτοντάς το από την υπόλοιπη κοινωνία. Με την αστυνομία να παρεμβαίνει και να εξασφαλίζει ότι όλα αυτά τηρούνται. Είναι προφανές λοιπόν ότι θέλουν να ξεμπερδέυουν μια και καλή με το φοιτητικό κίνημα και τις διαδικασίες του. Και σίγουρα δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή αυτής της κίνησης, λίγες μέρες πριν το Πολυτεχνείο ενώ οι σχολές είναι κλειστές και βρίσκεται στα σκαριά νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το οποίο θα έρθει να υποβαθμίσει περεταίρω την εργασιακή μας προοπτική, το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο και τη φοιτητική μας καθημερινότητα.

Για εμάς, το πανεπιστήμιο αποτελεί άσυλο αγώνα και ως τέτοιο το υπερασπιζόμαστε ανέκαθεν. Έναν χώρο στον οποίο οι φοιτητές μπορούν να συζητούν απρόσκοπτα, να αποφασίζουν και να δρουν συλλογικά ώστε να διεκδικούν μια καλύτερη καθημερινότητα, ένα καλύτερο μέλλον ως αυριανοί εργαζόμενοι. Να αναπτύσσουν σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας κόντρα στον ατομισμό και την μισαλλοδοξία. Ειδικά στην συνθήκη της πανδημίας υπάρχει άμεση ανάγκη να ανακόψουμε τον αυταρχισμό και το νέο κύμα τρομοκρατίας που εξαπολύει η κυβέρνηση.  Οι διαδικασίες και οι πρακτικές που πάει να ποινικοποιήσει η κυβέρνηση, είναι αυτές με τις οποίες εναντιωνόμασταν ανέκαθεν ως φοιτητικό κίνημα σε υπουργούς και νομοσχέδια και εν τέλει τους ανατρέπαμε, είναι αυτές χάρη στις οποίες μπορούμε να έχουμε μια ανθρώπινη καθημερινότητα και να βλέπουμε προπτική περεταίρω βελτίωσής της. Όλες οι δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος οφείλουν να προασπιστούν το άσυλο, τους φοιτητικούς συλλόγους και τις διαδικασίες τους. Η κυβέρνηση να μη νομίζει πως θα ξεμπερδέψει τόσο έυκολα με το φοιτητικό κίνημα. Την απάντησή της θα την πάρει όπως την πήρε την προηγούμενη χρονιά με το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε να καταθέσει για την τριτοβάθμια, όλες οι κυβερνήσεις πριν από αυτή που πήγαν να τα βάλουν με το φοιτητικό κίνημα.

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ!